Eventing

De oorsprong van eventing ligt bij de cavalerie in de 19e eeuw, waar men een veelzijdigheidsproef moest afleggen in een wedstrijdvorm. Tot 1924 alleen mannen, daarna “zelfs” vrouwen! Nu voornamelijk vrouwen!
Later is dit naar de civiele sport overgewaaid in het oude format dat de “military” had: een dressuurproef, gevolgd door een voor paarden uitputtende 4-fasen terreinproef (!) en tot slot het springparcours.

Olymische spelen 1928

Bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, werd ook al gestreden in deze veelzijdige tak van paardensport. Tot het einde van de jaren ’70 werd in het Amsterdamse Bos bijna jaarlijks een Military gereden. De essentie was toen al identiek aan nu: een zeer veelzijdige vertoning van een ruiter-paard combinatie in meerdere disciplines van de paardensport.

Charles Pahud de Mortanges

De Military van de Olympische Spelen van 1928 werd in het Olympisch Stadion in Amsterdam afsluitend gewonnen door een Nederlander die daarmee tevens bijdroeg bij aan team goud voor Nederland: de illustere Charles Pahud de Mortanges, een Nederlands cavalerie officier, met zijn paard Marcroix. Tot op heden is ter ere hiervan het “Militair Ruitersportcentrum Marcroix” in Amersfoort naar dit paard en deze grandioze overwinning genoemd. Ook in Los Angeles in 1932 won dezelfde combinatie individueel goud en team zilver!

Gooische Atletiek Club

De Gooische Atletiek Club had de dressuurproeven te gast voor het onderdeel Military van de Olympische Spelen in 1928. Ook destijds werd het beperkte aantal faciliteiten voor de vele sporten die de Spelen rijk zijn al zwaar belast en moest voor de dressuurproeven, ook als onderdeel van de Military, worden uitgeweken naar Hilversum.

Amsterdamse Bos

De toen nog zeer uitgebreide terreinproef tijdens de Olympische Spelen van 1928 werd gereden in de toen nog lege Haarlemmermeer polder onder Amsterdam. Inderdaad: dat is heden het Amsterdamse Bos! Op exact dezelfde locatie wordt nu de sterk gemoderniseerde samengestelde wedstrijd gereden in dezelfde disciplines: dressuur, springen en cross country.

SGWA1973_programmaBoekje

Verandering

In 2008 is de military definitief veranderd onder de regelgeving van de FEI. Onder het nodige protest van de adepten van de klassieke military. Dat betekende ook een stille dood voor de naam van de sport, die haar faam al begon te verliezen. Maar een sport waarin dieren worden ingezet mag niet lijden onder negatieve publiciteit. En daaraan hebben de moderne regels heel veel veranderd. Van het testen van uithoudingsvermogen is nu minder sprake dan vroeger. Maar deste meer van precieze en goede rijkunst. Tegenwoordig lijken alle eventing wedstrijden qua structuur op elkaar: dressuur, springen, crossen. Bij een internationaal 3-day event zijn de laatste 2 in omgekeerde volgorde.

De bijna 70 jaar oude Stichting Paardensport Amsterdam heeft, na bijna 40 jaar afwezigheid van deze tak van sport in Amsterdam, in 2015 een vervolg gelanceerd met dit evenement.

 


Deel deze pagina via: Facebooktwittergoogle_plusmail